russian english
Foto-reportage van mijn verblijf in Perm in de Oeral.

Mijn reisdoel: praktijkervaring opdoen met de Russische taal, en het land beter leren kennen.

klik voor grote foto's

Klik voor start reportage, dan met enter doorbladeren.foto

meer verslagen: Baikalmeer , Kazan - Tatarstan , St. Petersburg en Pskov


WAPEN VAN PERM

PERM

Perm, een stad met 1,2 miljoen inwoners ligt aan de oever van de Kama rivier in de uitlopers van het Oeralgebergte. De stad is een stopplaats op de Transsiberische Spoorlijn en ligt op de belangrijke verkeersader Kazan-Perm-Jekaterinenburg.

De stad, gesticht in 1723, werd in 1796 het centrum van de provincie met dezelfde naam; geregeerd door een gouverneur-generaal. De gunstige geografische ligging en de aanwezigheid van hout, olie en mineralen maakte Perm de belangrijkste economische schakel tussen Europa en AziŽ. De leidende industrieŽn zijn de machinebouw, de chemische industrie, de brandstof- en energiesector en de voedsel- en houtindustrie. Sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog is er een belangrijke plaats voor de oorlogsindustrie. Dit maakte dat de stad lange tijd een verboden stad was. Tijdens de Koude Oorlog stond Perm daarom niet op sovjetkaarten. Alleen Russen binnen de Oeralregio wisten van het bestaan van de stad met 1 miljoen inwoners. Ook is de stad een belangrijk cultureel en wetenschappelijk centrum in Rusland.

KLIK VOOR GROTE WEERGAVE

Perm is internationaal bekend als de naamgever van de geologische periode ďhet PermĒ, die volgens onderzoekers van 290 tot 245 miljoen jaar geleden duurde. De stad zelf is dus heel jong toen ze in 1723 stadsrechten kreeg, nadat er in de 16e eeuw een nederzetting ontstond. De geboortedag van de stad wordt op 12 juli luid gevierd met parades, concerten en vuurwerk. Perm speelde een belangrijke rol in de kolonisatie van SiberiŽ. Als er bijvoorbeeld een nieuwe weg naar SiberiŽ aangelegd moest worden, begon deze in Perm.

De stad heeft beroemde mensen voortgebracht. De beroemdste Russische ballerina ooit, Anna Pavlova, is hier geboren. Nu is Perm de derde balletstad in Rusland. Een van de grootste componisten, Tjaikovski, werd geboren in een stadje net ten zuiden van Perm.

Perm is tenslotte een multiculturele stad bij uitstek. Sinds haar bestaan leven diverse etnische groepen naast elkaar. Zo zijn er naast de Orthodoxe kerken ook een moskee, een synagoge en een Lutherse kerk te vinden. Toch is Perm zo Russisch als kan zijn: Brede boulevards, grote pleinen en talloze parken tussen dominante sovjet architectuur, en niet te vergeten de talloze kioskjes, enorme theaters en trolleybussen door heel de stad. Het is een relaxte stad waar de Russische tradities bewaard zijn gebleven. Als buitenlander ben je er nog steeds een bezienswaardigheid.


home | rusland | baikalmeer | kazan - tatarstan | sint petersburg | pskov | gastenboek

© Arnold Feith 2006