Foto-reportage Pskov

Pskov (200.000 inw.) ligt zo'n 265 km ten zuidwesten van St. Petersburg vlak bij de Estse en Letse grens. Het is een mooie stad met een trotse geschiedenis. Lees beneden een korte geschiedenis van de stad.

klik voor grote foto's

Klik voor start reportage, dan met enter doorbladeren.foto


meer verslagen: Baikalmeer , Kazan - Tatarstan , Perm - De Oeral en St. Petersburg


WAPEN VAN PSKOV

PSKOV - 200.000 inwoners

'Vredig en vergeten land…' - dit schreef Alexander Poesjkin over Pskov

Pskov ligt zo'n 265 km ten zuidwesten van St. Petersburg vlak bij de Estse en Letse grens. Het is een mooie stad met een trotse geschiedenis, die van oudsher een eigen school van architectuur en iconenskunst kent. Omdat het een grensstad is, staat de geschiedenis bol van oorlogen over controle over de Baltische kust. Pskov weerstond in haar lange geschiedenis 26 grote belegeringen.

Geschiedenis
Pskov werd voor het eerst vermeld in 903 in de vertelling "Verhaal van de Oude Jaren". De archeologie gaat ervan uit, dat er in de 4e eeuw een Baltische-Finse nederzetting was. De Slaven verschenen daar tegen de 5e eeuw. Hun nederzetting lag ten noorden van het huidige kremlin (vesting) bij de rivier Pskova. Het was een administratief en cultureel centrum met grachten en hoge wallen met houten palissade op de top. Van de 10e tot 11e eeuw was Pskov onderdeel van Kiev–Rusland; daarna van de 12e tot 13e eeuw van de Republiek van Novgorod. De stad werd voortdurend aangevallen door Baltische "Tjoed". In 1218 vond de 1e aanval door Duitse Ridders plaats. In 1240 namen zij Pskov in, en vertrokken weer in 1242 uit de stad, om te worden verslagen op het ijs van het Peipusmeer door troepen uit Pskov en Novgorod onder commando van Alexander Nevski. De eerste stenen fortificaties in het kremlin verschenen in 1309. Deze werden in 1323 getest gedurende een 18 dagen durende Duitse belegering. In 1380 werden de houten muren vervangen door stenen stadsmuren met 9 torens.

Vetsje in Pskov - door Viktor Vasnetsov

Republiek Pskov
In 1384 werd Pskov een vrije stad wegens afschaffing van het protectoraat van Novgorod over Pskov. De 14e en 15e eeuw was de periode van herleving van de Republiek Pskov. De stad kende 3 versterkte gordels met een totale lengte van 9 kilometer en een sterk kremlin. Pskov was toen een van de grootste steden van Rusland en Europa. Hiernaast een afbeelding van de zogenoemde 'Vetsje' – de republiek alomvattende volksbijeenkomst – die sprak over zaken als oorlog en vrede, wetgeving en benoeming en afzetting van leiders. Bijvoorbeeld in 1462 werd een aanklacht ingediend tegen de bestuurder van Pskov, ridder Vladimir Andrejevitsj. 'Tijdens de vetsje werd hij van het podium gestoten door de mensen van Pskov', zoals te lezen valt in de Russische oude kronieken. Rusland kent in deze regio een oude democratische traditie die tegenpool is van de Russische autocratie.

In 1510 verloor Pskov haar onafhankelijkheid en vrijheid en werd onderdeel van de Moskouse staat. Meer dan 300 machtige families werden gedeporteerd naar centraal Rusland en Moskovieten namen hun plaats in. Het symbool van Pskovs vrijheid – de grote vetsjebel (die het volk tot bijeenkomst riep) – werd verwijderd van zijn plaats aan de muur, en vernietigd.

De grootste belegering in de hele geschiedenis van Pskov vond gedurende de Livonische Oorlog plaats. Maar liefst 31 aanvallen volgden van Poolse troepen tijdens 5 maanden belegering. De volgende moeilijkheden kwamen in 1615 tijdens de 'Troebele Tijden'. De Zweden onder Koning Gustaf Adolfus bestormden de stad 2 maanden lang zonder succes. Na deze Noordelijke Oorlog(1700-21) met de Zweden verloor Pskov in betekenis als een vesting en werd een gewone provinciestad van het Russische Rijk. De stichting van Sint Petersburg ondermijnde bovendien de economie. Aan het begin van de 19e eeuw had Pskov nog maar 5000 inwoners.

20e eeuw
Op 2 maart 1917 nam de laatste Russische Tsaar Nikolaas II afstand van de troon op het spoorwegstation van Pskov. Op 24 februari 1918 namen de Duitsers Pskov in zonder strijd en vertrokken in november 1918. Op 9 juli 1941 bezetten de Duitsers Pskov opnieuw en werd Pskov het logistieke en administratieve centrum van Leger Groep Noord. Op 22 juli 1944 werd Pskov bevrijd door het Sovjet leger. De stad was volledig vernietigd; alle historische gebouwen waren beschadigd, de musea geplunderd en de kathedraal omgeven door een mijnenveld. Ongeveer 15 % van de gebouwen is nog bewaard gebleven. Herstelwerkzaamheden begonnen direct na WO II. De restauratie van het kremlin begon in 1960 en duurt tot op heden. In 1988 is er een stedenband ontstaan tussen Nijmegen en Pskov.

Het is geen tijd verdoen om naar Pskov te gaan, en zo het echte Rusland te ervaren. Het is het waard, de moeite van het verkrijgen van een visum, het verblijven in Russische hotels en het rijden over Russische wegen. Zorg voor een goede kaart, dienstregelingen, enzovoort en ga ervoor. En als je je even niet kunt oriënteren; dan wordt je vanzelf bijgestaan door aardige lokale bewoners en voor je het weet keer je er terug…

link naar: Stedenband Nijmegen-Pskov


home | rusland | baikalmeer | kazan - tatarstan | perm - oeral | sint petersburg | gastenboek

© Arnold Feith 2008